Beeldhouwen met Speksteen

Wat is Speksteen

Speksteen is een zacht ‘metamorphe’ gesteente dat  ook wel Zeepsteen genoemd wordt.

Speksteen bevat een hoog talk gehalte, waardoor het erg zacht is, en vet aanvoelt. Bewerkt Speksteen lijkt veel op marmer, doordat het heel geaderd kan zijn. Het is in veel kleuren te krijgen, van wit tot zwart, van licht tot donker groen, roze, blauwachtig, en okerkleurig. Speksteen wordt niet alleen voor creatieve doeleinden gebruikt. De steen neemt heel snel de temperatuur van zijn omgeving aan, en is in de isolatie-industrie een geliefd middel. Er worden ook kachels met speksteen gemaakt, maar ook de cosmetica industrie, die voor een grootdeel talk gebruikt als basisstof voor poeders en creams. Speksteen is dus een veelzijdig produkt.

Hoe gaan we het bewerken

De steen heeft natuurlijk al een vorm, die soms heel grillig kan zijn. Door de grove lijnen te volgen met een vijl of rasp te accentueren, krijg je een strakke abstrakte vorm.Uiteraard kan het ook zo zijn dat de steen een vorm heeft die al ergens op lijkt, bv. een vis, hoofd, kikker enz. Dan kun je de ‘grote lijnen’ bijwerken, zodat je een figuratief figuur hebt. Maar niets moet, alles mag wat jij leuk, of mooi vindt. Een ding is zeker het wordt altijd een mooie glimmende steen.

Wat moet je meenemen

Het dienblad met lage rand, deze dient om het gruis (talkpoeder) op te vangen. De oude handdoek maken we nat, en leggen hem op het dienblad. Dit voorkomt dat het gruis wegstuift (als je bv. niest, hoest of iemand langs loopt. We houden zo de ruimte en ons zelf redelijk schoon. Talkpoeder van de steen maakt geen vlekken op kleding,

Een Speksteen van ongeveer 2 kg, is bij de cursus inbegrepen.

Als je thuis nog oude houtraspen, vijlen, gutsjes, aardappelmesje en een kwast of grote penceel hebt, breng het gerust mee, het kan je van dienst zijn als gereedschap.

Mocht je liever het ‘professionele’ gereedschap willen kopen, dan raad ik je aan een marmerrasp te kopen. Ze zijn te koop bij Arts en Crafts, en kosten tussen de € 7,50 en € 15,=.

Dit is echter geen must. 

Bij Groothuizen verkopen ze  setjes Marmerraspen van goed kwalitiet. Per set van 8 stuks ongev. € 10,=. Zelf heb ik altijd meestal voldoende gereedschap bij me om alle cursisten te voorzien.

Mocht je nog vragen hebben of je inschrijven, dan kun je mij  bellen, mailen

T: 06 43441658  

M: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

2Speksteen

 

Voor meer informatie kunt u
overdag bellen naar:
 
072 - 56 22 100
 
of u stelt uw vraag via: 
Maandag t/m Donderdag :
  8.00 / 17.30 uur
18.30 / 23.00 uur
Vrijdag: 8.00 / 17.30 uur
Vrijdag-avond, zaterdag en zondag alleen bij reserveringen geopend.

Facebook logo5 600x200